Judul : Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup
link : Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup
Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup
Bahan-bahan:
- Tepung gandum
- Bawang besar (Didadu)
- Ikan bilis (Ditumbuk halus)
- Garam secukup rasa
- Sedikit lobak (Dihiris)
- Sedikit daun sup
- Air panas mendidih secukupnya
Cara-cara:
- Gaulkan tepung gandum bersama bawang, ikan bilis, lobak merah serta daun sup.
- Apabila tepung dan bahan-bahan lain sudah digaul rata, tolakkan sedikit tepung di tepi bekas. Buatkan sedikit ruang kosong untuk menggaul tepung. Lebih elok menggunakan bekas yang besar.
- Tuangkan air panas sedikit demi sedikit. Apabila tepung masak dan pekat tolak ketepi dan gaul lagi bahagian tepung yang belum digaulkan. Buat bahagian demi bahagian.
- Apabila semua tepung dah digaulkan dengan air panas, keadaan tepung akan menjadi seperti doh. Pastikan gaul tepung ini dengan menggunakan sudu.
- Setelah doh agak sejuk sedikit, basahkan tapak tangan dengan air bersih dan boleh bulat-bulatkan doh seperti di dalam gambar. Ikut kesesuaian nak buat saiz apa.
- Goreng seperti biasa dan selalu balikkan cucur sehingga garing sekata.
Resepi ini telah dikongsikan di Laman FB Resepi Sedap.
First Appear On Online News Malaysia
by Khabar Malaysia
Demikianlah Artikel Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup
Sekianlah artikel Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup dengan alamat link https://khabarmalay.blogspot.com/2017/07/resepi-cucur-ikan-bilis-rangup.html